Skip to content

Ajankohtaista

Climeconin tarpeenmukaisen ilmanvaihdon ratkaisu säästää energiaa

Ilmanvaihdon säädöissä on yhä optimoitavaa. Rakennuksissa on monia tiloja, joiden säästöpotentiaalia energiakulutuksessa ja hiilipäästöissä ei ole vielä hyödynnetty.

Korkealaatuisia, kotimaisia ja vastuullisia ilmanvaihtoratkaisuja tarjoava Climecon Oy on tarttunut ilmanlaadun kehittämisessä uuteen haasteeseen. Rakennusten käytönaikaisiin olosuhteisiin, energiankulutukseen ja hiilijalanjälkeen vaikuttaa rakennuksen ilmanvaihdon optimointi kokonaisuutena, mutta kaikkia tiloja ei ole vielä huomioitu.

– Markkinoilla on lukuisia ratkaisuja asuin-, oleskelu- ja toimistotilojen ilmanvaihdon ohjaukseen, mutta esimerkiksi kauppakeskuksissa on paljon keittiö- ja varastotiloja, joiden ilmanvaihtoa ei ole yritettykään säätää sisäolosuhteiden mukaan, toteaa Climeconin ammattikeittiöliiketoiminnan johtaja Ville Wallendahr. Näissä tiloissa on paljon hyödyntämätöntä energiansäästöpotentiaalia.

Energiakulutusta voidaan pienentää jopa 50 %

Wallendahrin mukaan monissa epäpuhtauksia sisältävissä tiloissa poistoilman sisältämä lämpöenergia riittää lämmittämään kaiken tuloilman nykyaikaisella LTO:lla. Tässä tapauksessa säästön kohteena on ensisijaisesti puhallinmoottorien kuluttama energia.

– Jos LTO:ta ei ole lainkaan, säästöpotentiaali on vielä huomattavasti suurempi.

Ilmamäärien säätäminen varmistaa ihmislähtöisen ilmanvaihdon eli aina korkeana pysyvän sisäilman laadun, jolloin jokaisella on tiloissa hyvä olla. Kiinteistön kaikkien ilmamäärien hallinta on avaintekijä myös hiilijalanjäljen pienentämisessä.

– Monissa vähälle huomiolle jääneissä tiloissa ilmanvaihto on rajusti ylimitoitettua, joten energiankulutusta voidaan pienentää ilmanlaatua heikentämättä helposti yli 50 prosenttia.

Climeconilla on asiasta vankkaa tilastotietoa. Dataa on koottu useista kymmenistä kiinteistöistä, joissa on käytössä yrityksen käyttämä teknologia. Se tekee datan seuraamisen hyödyt näkyviksi. – Teknologian avulla saadaan tarkka tieto siitä, miten energian kulutus pienenee ilmanvaihtoa ohjaamalla.

DCKV-järjestelmä mittaa myös haitallisten pienpartikkelien määrän ammattikeittiössä

Climeconin DCKV-ratkaisu perustuu usean arvon jatkuvaan mittaukseen. Järjestelmällä monitoroidaan tilojen ilmanlaatua kokonaisvaltaisesti. Pelkkä hiilidioksidianturointi ei Wallendahrin mukaan yksinkertaisesti riitä.

– Jos tilassa ei ole ihmisiä, hiilidioksidi on vääränlainen indikaattori. Anturointijärjestelmämme mittaa hiilidioksidin lisäksi muun muassa TVOC-yhdisteet, ilmankosteuden, lämpötilan, liikkeen ja ilmanlaatua heikentävät pienpartikkelit.

Ilmanvaihdon ohjauksessa on aika luopua kellon seuraamisesta

Wallendahrin mielestä talotekniikka-alalla olisi aika luopua ilmanvaihdon vanhanaikaisesta ohjauksesta, joka perustuu kellonaikaan, ei olosuhdemittauksiin.

– Me emme halua vain myydä laadukkaita ilmanvaihdon laitteita, vaan myös valvoa mittaamalla, että asiakkaille luvatut sisäolosuhteet säilyvät.

Ilmanvaihdon älykkään ohjauksen hyödyt konkretisoituvat ammattikeittiöissä. Tyypillisesti rakennusautomaatiojärjestelmä säätää ilmanvaihdon öisin puolelle teholle tai sulkee sen kokonaan. Tapa on ongelmallinen tiloissa, jotka pestään sulkemisen jälkeen.

– Jos tuuletusta ei ole tehty pesujakson jälkeen, TVOC-pitoisuudet ovat tilassa usein korkealla vielä aamullakin, Wallendahr sanoo. Älykkään anturointijärjestelmän ansiosta ilmanvaihtoa voidaan pienentää keittiön sulkeuduttua, mutta kun TVOC- ja kosteustasot nousevat pesun aikana, ilmanvaihto nostetaan huuhtelutasolle juuri sopivaksi ajaksi, jotta ilmanlaatu saadaan hyvälle tasolle.

Tule kuuntelemaan Villen puheenvuoro aiheesta Talotekniikka NEXTiin!

Talotekniikka NEXT -seminaarin järjestävät:

Pääyhteistyökumppanit

Kumppanit

Yhteystiedot

Yhteyshenkilöt Kiinkossa:

Kaisa Saarela, koulutuspäällikkö, kaisa.saarela@kiinko.fi

Ninni Yletyinen, koulutuskoordinaattori ninni.yletyinen@kiinko.fi

Yhteyshenkilö Granlundilla:

Riikka Linna, viestintä- ja markkinointipäällikkö, riikka.linna@granlund.fi