Skip to content

Ajankohtaista

Valoisampaa työelämää

Valaistus on tärkeä elementti sekä tilojen toiminnallisuuden että viihtyvyyden kannalta. Juho Toivola kertoo, mitä hän on oppinut hyvästä valaistuksesta.

Laadukas valaistus on monen tilan toiminnallisuuden kannalta kriittinen kulmakivi, joka huomataan vasta ongelmatilanteissa. Hyvä valaistus on riittävän kirkasta, ja käyttökohteesta riippuen myös visuaalista silmää miellyttävää. Hyvälle valaistukselle on työpaikoilla myös tarkat säännökset kirkkauden osalta – hyvästä syystä.

Bisnespsykologi ja rekrytointikouluttaja Juho Toivola tekee henkilöarviointiyrityksensä kautta muun muassa motivaatio- ja arvokyselyitä. 

“Kyselyiden perusteella fyysisen työympäristön viihtyisyys on yllättävän monille todella tärkeää. Valaistus rakentaa osaltaan asianmukaisia työolosuhteita sekä tekee tiloista viihtyisiä. Monet ovat kyselyissä myös kritisoineet menneitä työpaikkoja, joissa valaistus ei ole ollut itselle sopiva”, Toivola kertoo.

Valaistuksella voidaan myös korostaa kiinteistön sisustusta tai tuoda siihen uutta elämää. Huolellisesti suunniteltu ja näyttävä valaistus on yrityksen etu varsinkin, jos yrityksen tiloissa tavataan asiakkaita tai esimerkiksi sidosryhmien edustajia.

“Valaistussaneerauksella saa helposti muutettua tilan ilmettä isostikin”, Toivola summaa.

Valaistusta kaikkiin tarpeisiin

Fagerhultilla työskentelevä Tom Schneider huomauttaa, että työntekijöiden ikääntyessä heidän silmänsä rappeutuvat ajan saatossa. Fagerhult kehittää ja valmistaa valaistusratkaisuja ammatillisiin ja julkisiin kohteisiin.

“Esimerkiksi juuri ikä, tai vaikka silmälasien käyttö, luo erityistarpeita valaistukselle. Vanhempi silmä tarvitsee yleensä enemmän valoa”, Schneider sanoo.

Fagerhultin tuotevalikoimaan kuuluu Organic Response -järjestelmä, joka tekee valaistusratkaisuista muuntautumiskykyisiä. Sen avulla valaistusta voidaan räätälöidä juuri käyttökohteen tarpeisiin. Järjestelmä minimoi turhan energiankulutuksen ja optimoi valaistuksen sinne, missä valaistusta tarvitaan.

Fagerhult kestävän kehityksen edelläkävijänä

Kestävä kehitys näkyy erityisen voimakkaasti myös työympäristöjen valaistuksessa. EU kielsi elokuussa elohopeaa sisältävien loistelamppujen valmistamisen. Loistelamppujen poistaminen perustuu Ecodesign-asetuksen päätökseen luopua aiemmin RoHS-direktiiviin sisältyneestä valonlähteiden elohopeaa koskevasta poikkeuksesta. Tämä päätös vauhdittaa entisestään siirtymistä kohti LED-valaistusta.

Fagerhultilla kestävä kehitys näkyy konkreettisina ratkaisuina. Kiertotalousajattelua edustaa esimerkiksi Re:Furbish, jossa uusiokäytetään vanhat valaisimet hyödyntäen uusinta teknologiaa. Konseptissa Fagerhult päivittää vanhaa designia ja teknologiaa tämän päivän edistysaskelilla ja innovaatioilla, jotta ne vastaisivat huomispäivän vaatimuksiin.

Toisena konkreettisena esimerkkinä voidaan mainita Multilume Re:Think- valaisimet, joissa on kiinnitetty erityinen huomio itse valaisimen materiaaliin. Perinteisten materiaalien sijasta valaisimen runko on rakennettu Solid Board -kartongista, joka on valmistettu kovasta kierrätetystä paperimateriaalista. Käyttäjän ei tarvitse tinkiä valaisimen kestävyydestä tai käytettävyydestä vaikka materiaalivalinta tuottaa pienemmän hiilijalanjäljen.


Fagerhult on mukana Talotekniikka NEXT:ssä yhteistyökumppanina.

Lue lisää Fagerhultin ratkaisuista: https://www.fagerhult.com/fi/

 

Talotekniikka NEXT -seminaarin järjestävät:

Pääyhteistyökumppanit

Kumppanit

Yhteystiedot

Yhteyshenkilöt Kiinkossa:

Kaisa Saarela, koulutuspäällikkö, kaisa.saarela@kiinko.fi

Ninni Yletyinen, koulutuskoordinaattori ninni.yletyinen@kiinko.fi

Yhteyshenkilö Granlundilla:

Riikka Linna, viestintä- ja markkinointipäällikkö, riikka.linna@granlund.fi