– Me kaikki nukumme yömme paremmin, kun tilannetta valvovat ihmissilmien lisäksi automaattisesti toimivat turvallisuusjärjestelmät.
Turvallisuusratkaisuilla ei enää suojatakaan vain teollisuuslaitosten tuotantoprosesseja tai erityisen vaativien kiinteistöjen, kuten sairaaloiden ja lentokenttien, toimintaa.
– Turvallisuusuhkien ennakointiin suhtaudutaan yhä vakavammin kaikentyyppisissä rakennuksissa aina kouluista ja päiväkodeista asuntoihin ja toimistoihin, Mandelin sanoo. Samaan aikaan korostuvat myös esimerkiksi data- ja laiteturvallisuus sekä tietosuoja.
Turvallisuus paranee yhdessä tekemällä
Talotekniikka-alalla, kuten muutenkin rakentamisessa, puhutaan usein siiloutumisesta ja tekniikan yhteensovitusongelmista. Mandelinista kehitystä on jo tapahtunut.
– Yhteistyö suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden välillä menee koko ajan eteenpäin, ja sitä tukevat monet uudemmat hankemallit, kuten allianssit ja elinkaarirakentaminen. Yhteistyössä Firan kanssa toteuttamamme Tuusulan kampuksen elinkaarihanke on mahtava esimerkki siitä, miten hankkeessa puhalletaan koko ajan yhteen hiileen.
Elinkaariajattelu kannattaa. Ylläpitokustannuksissa voidaan säästää jopa 30 prosenttia, jos käyttövaihe huomioidaan jo suunnittelussa.
– Talotekniikalla on suuri vaikutus kiinteistöjen energiatehokkuuteen ja ESG-tavoitteisiin, mutta vain, jos järjestelmiä seurataan ja säädetään myös käytön aikana, Mandelin sanoo.
Myös turvallisuuden hallinnassa tarvitaan elinkaariajattelua. Turvallisuusjärjestelmiä pitää suunnitella koko käyttöiälle ja huoltaa siinä missä energia- ja olosuhdejärjestelmiäkin.
– Tavoitteemme onkin ottaa talotekniikkajärjestelmien elinkaaresta kokonaisvaltaisempaa vastuuta ja jäädä investoinnin jälkeen varmistamaan kaiken tekniikan toiminta. Se onnistuu esimerkiksi 24/7-etähallintapalvelujen avulla, Mandelin sanoo.
Tutustu Caverionin turvallisuusratkaisuihin!